Головна Проєкти Послуги Команда Блог Контакти
RU EN
+38 067 785-01-01

Почалось обговорення концепції технологій BIM

В кінці листопада глава уряду України схвалив впровадження технологій будівельного інформаційного моделювання (BIM) і затвердив план їх реалізації в Україні. Координувати виконання цього плану має Міністерство розвитку.

BIM-технології є принципово новим способом керувати цифровою інформацією, який застосовується в містобудуванні. Спочатку про об'єкт збирається вся можлива інформація: технологічна, конструкторська, економічна і т.д. Після комплексної обробки отриманих даних стає можливим віртуально відтворити споруду і ще до початку будівельних робіт відстежити весь життєвий цикл об'єкта: від проєктування до введення в експлуатацію. Таке нововведення дозволить істотно підвищити надійність і безпеку будівель, оперативно керувати будівельними процесами, значно зменшити число можливих помилок в проєктах, а також знизити вартість будівельних робіт, оптимізувати подальші витрати на стадії експлуатації й в цілому - забезпечити стабільний розвиток містобудівної галузі України. Крім цього - необхідність цифрової трансформації будівельної галузі узгоджена ще й різними державними та міжнародними нормативно-правовими актами.

Мінрегіон уже почав громадське обговорення концепції впровадження згаданих технологій. Цей документ визначає основні засади і механізми впровадження технологій як спосіб реформування і модернізації українського містобудування. Концепція передбачає чотириетапний план реалізації реформи. Перша стадія розпочнеться вже в цьому році й триватиме близько двох років. За цей період планується створити необхідні для впровадження технологій умови та провести освітні заходи для замовників, проєктувальників та експертів. Futurista тримає руку на пульсі цих нововведень.

На сьогодні більшість розвинених держав використовують BIM-технології для проєктування будівельних об'єктів. А коли справа стосується споруд підвищеної відповідальності, застосування цих нових технологій є обов'язковим. В Україні поки що їх використовують лише окремі організації. Річ у тому, що повне і системне впровадження цих технологій в українську містобудівну галузь вимагає державного регулювання: необхідно буде створити законодавчу базу, підготувати фахівців і розробити цілий перелік стандартів і норм.

Останні новини :

Більше новин